HTML

Nincs egészséges ember, csak rosszul kivizsgált el

könyvek

Friss topikok

Linkblog

Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám?

2011.05.30. 16:32 marlonbrandy

 

Tudta-e Ön, hogy a macska: - mitől válik jó egerészővé? - miért rágcsálja oly előszeretettel a szobanövényeket? - miért nem tejivó állat? - miért kaphat mérgezést a hagymától és a csokoládétól? - miért nem eheti meg a kutyatápot? - miért nem akar eleget inni? A kedvenceink helyes táplálása sorozat második kötetében a kisállat-táplálási specialista, állatorvos szerző megismerteti az olvasót a macskák táplálásával kapcsolatos alapvető tudnivalókkal, utalva a leggyakoribb téveszmékre és hiedelmekre is. Emellett hasznos tanácsokat, példamenüket és recepteket is ad kedvenceink otthoni etetéséhez, akár kijáró, akár lakásban tartott cicáról legyen szó, valamint segítséget nyújt ahhoz, hogy eligazodhassunk a tápok rengetegében, és kiválaszthassuk ezek közül azt, amelyik a legmegfelelőbb kedvencünk számára. Ugyanakkor nem téveszti szem elől azt a tényt sem, hogy minden cica egyszeri és megismételhetetlen, önálló, öntörvényű, egyedi jelenség, tehát mindegyikük esetében külön-külön kell megkeresni és megtalálni a megfelelő táplálási módszert.
 
 
Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám?
 
Duna International Kft.
 
Mit nem adhatunk macskánknak?
Jack Danielst, fehér rumot, és áramelosztót, továbbá kerülendő a borjúmirigy, magas purintartalma miatt, mert köszvényt okozhat.- by Dabdy Warhol
 
Nyers sertéshúst sem:
Aujeszky-vírust tartalmazhat, amely leggyakrabban sertésekben és patkányokban fordul elő. Macskánál idegrendszeri tüneteket okoz (ingerlékenység, nyugtalanság), melyhez bőséges nyálfolyás társul és egyenlőtlenül tág pupillák. A megbetegedett állatok a fertőződést követően legkésőbb egy héten belül bénulásos tünetek közepette elhullanak. Kizárólag megelőzéssel védekezhetünk ellene, mégpedig úgy, hogy sertéshúst nyersen (különösen a sertésgégében található
Amire a napkeleti bölcseknek sincs helyes válaszuk:
Szeretném a véleményeteket kérni. Theo minden este bejön a fürdőszobába, amikor fürdöm, és követeli, hogy had ihasson bele a meleg fürdővízbe. Elég tetemes mennyiséget szokott belefetyelni. Napközben van kitéve neki mindig friss víz, ezt mégsem hagyja ki sohasem.”
 
A kedvenceink helyes táplálása sorozat második kötetében a kisállat-táplálási specialista, állatorvos szerző megismerteti az olvasót a macskák táplálásával kapcsolatos alapvető tudnivalókkal, utalva a leggyakoribb téveszmékre és hiedelmekre is. Hasznos tanácsokat, példamenüket is ad kedvenceink etetéséhez. De utal arra is, hogy minden cica egyszeri és megismételhetetlen, öntörvényű, egyedi jelenség, tehát mindegyikük esetében külön-külön kell megkeresni a megfelelő táplálási módszert.
 
Ajánlott olvasmány
 
1.Esther Verhoef: Nagy macska enciklopédia
2.Dr. Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyve
3.Dr. Bruce Fogle: Mi baja a macskámnak
4.Jean – Luc Renck: A macska
5.David Taylor: Én és a cicám
6.Roger Tabor: Értsük meg macskánk viselkedését
7.Roger Tabor: Kedvencünk, a macska
8.Gwen Bailey: Mit gondol a macskám
9.Rainer Köthe: Macskák
10.Katrin Beherend: Macska a lakásban
11.Dr. Gabrielle Lehari: Kutya – macska barátság
12.Veress István: Azok a csodálatos cicák
13.Jay Groce, Francesca Peppiatt, Paul Seaburn: Miért tartsunk macskát
14.David Alderton: Macskák
15.Immanuel Birmelin: Macska a lakásban
16.Micheal P. Fertig: Ha a macskák beszélni tudnának
17.Stefano Salviati: 100 legendás macska
18.David Taylor: A macskák titkos élete
19.Martin Baxendale: A macska működése
20.Denis Seidl: Élet a macskákkal
21.Szaniszló Julianna: Macskák
22.Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám
23.Birgit Gollmann: Macskák
24.Géczi Zoltán: Macskakönyv
25.Sarah Whitehead: Hogyan mondják macskául
26.Janine Adams: Hogyan beszéljünk a macskánkkal
27.Carolina Davis: Macskatartók nagykönyve
28.Dr. Vera Weingartner: Beteg a cicánk
29.Jackie Strachan: 50 játék macskáknak
30.Anna Lankner: A macska táplálása
31.Roger Tabor: Macskák
32.Graef, Doris Quinten: Macskabetegségek felismerése, kezelése, megelőzése
33.Gromis, Catherina Di Trana:Macskák
34.Dr. Michel W. Fox: Macskamasszázs
35.Macskás Viki: Macskák nagykönyve
36.László Erika: Törzskönyvezett macskafajták standardjai
37.Harald Wenzel: A macskák helyes táplálása
38.Carol Osborne: Macskabetegségek
39.Puttner-Rocrer: Tippek és trükkök macskabarátoknak
40.Kapusi Rózsa: Barátunk a macska
41.Vörös Zsófia: Barátaink a cicák 1000 képben
42.Helga Hofman: Értsük meg cicánkat
43.Bruce Fogle: 101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna
44.Peter Gethers: A macska, aki Párizsban járt
 
 
Mit tegyünk, ha a macska válogat és finnyás?
Igen, ismerem az érzést, amikor az ember kényesen elfordul a fehérpecsenyétől, bélszíntől, kókusztejtől, articsókamártástól, thai csirkétől, a fésűskagylótól, a pármai sonkától, a kék sajttól, és éjjel , titkon belopózik a konyhába és azonmód, nyersen befal fél vekni zsíroskenyeret. Nem használ már a szushi sem, s az ember lemondóan legyint még a citromos kolbászra is.(kerekes Tamás)
 
Az ember mellett élő macskák többsége általában finnyás és válogatós. Többségük nem hajlandó enni, ha az étel nem elég friss, ha túl meleg, túl hideg... Ha nem eszik a macska
 
A macska meglehetősen válogatós, ezért sok otthonban az etetés valóságos tortúra: a gazdi kiteszi az élelmet, a cica pedig még csak meg sem szagolja. Kétségbeesés helyett fogadjunk meg néhány tanácsot, és javítsunk a helyzeten
Az ember mellett élő macskák többsége általában finnyás és válogatós. Többségük nem hajlandó enni, ha az étel nem elég friss, ha túl meleg, túl hideg, vagy állaga nem megfelelő, ha valami zavaró körülmény (pl. egy kutya, egy másik macska vagy egy kisgyerek) van a közelben, ha az etetőtálja nincs rendesen kimosva, vagy ha pl. nem kedvelik a mosogatószer illatát. Ezek mellett zavarhatja a macskákat a túl erős fény és zaj, a szokatlan mozdulatok, a túl nagy nyüzsgés maguk körül, és az idegen, szokatlan szagok jelenléte a levegőben.
Válogatóssá válnak azok a macskák is, akiket huzamosabb ideig kizárólag a számukra legkedvesebb eledellel etettek, és ez a válogatósság egy idő után már olyan mértékűvé válhat, hogy a megszokott táplálékféleségeken (pl. máj vagy hal) kívül mást már egyáltalán nem is fognak elfogadni, képesek inkább a szó szoros értelmében akár még éhezni is. (Vigyázzunk, a kutyánál ez pont fordítva működik: a kutya akkor válik válogatóssá, ha folyamatosan többféle eledellel kínáljuk.) A macska az avas és romlott takarmányt is visszautasítja, érzékeny orrával rögtön kiszagolja, ha eledele nem friss.
Mindezek értelmében a macska étkezőhelyét úgy kell megválasztanunk, hogy az a lakásban egy csendesebb, nyugodtabb helyen legyen, kellő távolságban a macskavécétől, lehetőleg olyan területen, ahol az állatot nem zavarja senki és semmi a táplálékfelvétele közben. Az etető- és itatótálka alá a könnyebb takaríthatóság érdekében tegyünk tálcát vagy újságpapírt. Lehetőleg ne etessük cicánkat a szabad ég alatt, mert a külső környezetből érkező ingerek megzavarják a nyugodt táplálékfelvételt, ezen kívül a kihelyezett eledel odacsalogathatja a legyeket, hangyákat és kisrágcsálókat. Az el nem fogyasztott maradékot soha ne hagyjuk elől, a macska etető- és itatótálját pedig mindig tartsuk tisztán.
 
 
 
Kerekes Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autodidaktaazakionmagatolmarha.blog.hu/api/trackback/id/tr122943682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása